Sola skinner på Gjeving!

…og akkurat nå er det 15°C, skyet vær og noe nedbør med laber bris fra sørøst her hos oss. Gjeving er et tettsted i Tvedestrand kommune i Agder, et par åretak unna idylliske Lyngør. Området er kjent for en usedvanlig rik kystkultur, og ligger midt i den vakreste skjærgården på Sørlandet. Gjeving har fast båtforbindelse med Lyngør og veiforbindelse med Tvedestrand og Risør. Det har i løpet av de siste tiårene skjedd en omfattende nyetablering med en betydelig utbygging av fritidsboliger, hotell med konferansefasiliteter, utesteder og nye boligfelt på Gjeving. Det er mange som etter hvert har et nært forhold til Gjeving, og fritidsboligene blir flittig brukt gjennom store deler av året og flere av «gjestene» gjør seg gjeldende i lokalsamfunnet.

På Gjeving ligger også den populære Risøy Folkehøyskole. Skolen ligger på en 500 mål stor øy midt i skjærgårdsidyllen. Øya byr på flotte badeplasser, en moderne idrettshall, sandvolleyballbane, fotballbane, frisbeegolfbane, fine turområder og et vakkert naturlandskap. Skolen er en folkehøyskole i vekst både i skoleåret og som «sommer-øy».

Gjeving har egen barnehage, matbutikk med «post i butikk» og flere marinaer. Vi har mange små næringsvirksomheter rettet mot det maritime miljøet, mot reiselivet, innenfor kreativitet eller håndverksbransjer. I og med at Gjeving ligger på Norges solkyst, har en enestående skjærgård og stadig får bedre veier både østover og vestover, vil stedets attraktivitet bare øke. Steder som Gjeving produseres ikke lenger og representerer en begrenset ressurs.

I 2019 fikk Gjeving en ny stor kulturattraksjon – Lyngørfjorden kystkultursenter. Bygget ble oppført på tomta for det gamle Lyngør Båtbyggeri som Egil Bjørn-Hansen startet i 1945. Kystkultursenteret består av sjøfartssamlingen Lingard Skuteminne, velkomstsenter for Raet nasjonalpark og en flott kulturell møteplass der det arrangeres foredrag og konserter.

Samlingen Lingard Skuteminne inneholder skips- og skutemodeller, gallionsfigurer, en samling historiske kart og mye mer! Senteret gir alle besøkende en flott mulighet til å fordype seg i områdets kulturarv og betydning for vår nasjonale historie. En stor museumsopplevelse!

Velkomstsenteret for Raet nasjonalpark i Tvedestrand kommune ligger som en integrert del i Lyngørfjorden kystkultursenter. Her får du innblikk i hva som kan oppleves i nasjonalparken, både over og under vann.