Kultur og natur i skjærgård og havgap

I 2019 fikk Gjeving en ny stor kulturattraksjon – Lyngørfjorden kystkultursenter. Bygget ble oppført på tomta for det gamle Lyngør Båtbyggeri som Egil Bjørn-Hansen startet i 1945. Kystkultursenteret består av sjøfartssamlingen Lingard Skuteminne, velkomstsenter for Raet nasjonalpark og en flott kulturell møteplass der det arrangeres foredrag og konserter.

Lingard Skuteminne er navnet Egil Bjørn-Hansen ga sin sjøfartshistoriske samling. Den rommer et stort antall skute-, skips- og båtmodeller fra vikingtiden og fram til 1960-årene, samt gamle kart, skipsutstyr, gallionsfigurer, verktøy, våpen og andre gjenstander som forteller spennende historier om sjøfolks innsats for land og hjem, i krig og fred. Det er lagt særlig vekt på skipsfartens betydning for distriktet og den rike seilskutetiden.

Denne delen av senteret gir alle besøkende en flott mulighet til å fordype seg i områdets kulturarv og betydning for vår nasjonale historie. Det rikholdige materialet gjør dette til en stor museumsopplevelse!

Velkomstsenteret for Raet nasjonalpark i Tvedestrand kommune ligger som en integrert del i Lyngørfjorden kystkultursenter. Her får du innblikk i hva som kan oppleves i nasjonalparken, både over og under vann. Film og bilder gir en smakebit på opplevelsene i Raet nasjonalpark, og her kan du få svar på spørsmål. Her får du god informasjon om hvordan man kommer seg ut i nasjonalparken. Den viktigste innfallsporten for dem som ikke har egen båt vil være å leie båt, eller ta skyssbåten fra Gjeving til Lyngør, og vandre ut derfra.